LUKUKAUSI 2019-20

Onnea ylioppilaille

Toimitus onnittelee uusia ylioppilaita ja toivottaa lukion opiskelijoille ja henkilökunnalle hyvää kesää!

Lukion opiskelijakunnan kevätterveiset

Norssin lukion opiskelijakunnan hallitus on tänä vuonna ollut poikkeuksellisissa oloissa. Hallitus on keskittynyt lukion opiskelijakunnan oman kannatusyhdistyksen perustamiseen. Kannatusyhdistysprosessi on ollut pitkä mutta tarpeellinen. Se edistää hallituksen mahdollisuuksia tukea ja toimia paremmin opiskelijoiden hyväksi. Hallitus on myös kehittänyt opiskelijoiden välipalamahdollisuuksia tuomalla Atalpaan välipala-automaatin. Opiskelijat voivat tietyin väliajoin ehdotella uusia haluamiaan tuotteita automaatin sisällöksi. Olemme olleet myös mukana Pirkanmaan lukioita yhdistävissä tapahtumissa, kuten Puheenjohtajakahveilla. Siellä pääsimme kuulemaan muiden lukioiden ratkaisuja ja haasteita etäopiskeluun.

Koronan tuomat haasteet ovat vaatineet myös meidän toimintatapojen muuttamista. Olemme mahdollisuuksien mukaan aktivoineet lukion opiskelijoita sosiaalisen median kautta. Etäyhteydet vaativat meiltä kaikilta totuttelua, mielikuvitusta ja kärsivällisyyttä. Opiskelijakunnan hallitus on jatkanut toimintaansa etäopiskelusta huolimatta ja toimii niin opiskelijoiden kuin opettajien apuna.

Tsemppiä loppukevääseen ja oikein hyvää kesää kaikille!

Terveisin

opiskelijakunnan hallitus

Previous
Next

TUNNELMIA ETÄOPETUKSESTA

"Onhan tämä nyt kerrassaan outo ja erikoinen tilanne, joka olisi hyvä jotenkin dokumentoida!" todettiin toimituksessa etäopetuksen tuoksinassa. Lukion arki rullaa, vaikka opetus ja opiskelu on tänä keväänä muuttanut muotoaan. Opiskelijat ja henkilökunta opettelivat ikäänkuin uuden tavan toimia ja tehdä töitä, noin 48:ssa tunnissa. Tuosta noin vain! Toimitus pyysi lukion opiskelijoita ja henkilökuntaa jakamaan omia arkisia hetkiään tai terveisiä muille lukion väelle kuvallis-kirjallisesti.
 

"Näin poikkeustilanteen keskellä voi ilon löytää arjen pienistä asioista ja hetkistä. Muistakaa pitää itsestänne huolta ja nauttikaa keväästä. Kesä tulee kaikesta huolimatta.
Paljon tsemppiä koko Norssin lukion väelle! Toivottavasti nähdään pian!

♥️: Koulukuraattori Linda"

"Etäopetuksen iloja ja haasteita karvaisten apuopejen kanssa. Kuvissa kisuni Leo ja Ilpo."

"Kuvassa minä teen töitä pienimmän poikani huoneessa lasten sohvalla. Ergonomiasta ei ole tietoakaan. Välituntisin todellakin täytyy lähteä liikkeelle."

Materiaalia otetaan edelleen vastaan! Kuva voi olla esim. kuva työpisteestäsi, päivän eväistäsi, silmäpusseistasi, taukojumpastasi, lemmikistäsi, keväisestä ulkoilmasta, sinä ja paperiin kirjoitettu viesti muille jne. Jos kuvat ei oo sun juttu, niin fiiliksiä voi kuvailla myös sanallisesti. Jaa omat arkiset kuvaoivalluksesi ja fiiliksesi toimitukseen, niin niistä koostetaan terveiset myös muiden nähtäville.

Yhdessä tästä selvitään

Terveisiä täältä etäopiskelun parista. Norssinkin lukiolaiset osallistuivat videotervehdykseen, jolla osoitamme solidaarisuutta ja tukea italialaisille Erasmus-ystävillemme, jotka kärsivät covid-19 taudista rankimmin.

Previous
Next

Vierailu mikroskopointikeskukseen

Pääsimme tutustumaan 19.2.2020 Hervannan kampuksen mikroskopointikeskukseen. Vierailun aikana tutustuimme kahteen erilaiseen mikroskooppiin ja saimme kuulla näytteiden esivalmisteluista. Toinen mikroskooppi oli nimeltään Tem. Se on erittäin iso, kaksi miljoonaa euroa maksava läpivalaisuelektronimikroskooppi. Sen ansiosta pääsimme näkemään hepatiittiviruksia sekä auton katalysaattorin platinahiukkasia. Näytteen on oltava erittäin ohut, jotta sen näkee tarkasti Tem:illä.

Toinen mikroskooppi oli aika paljonkin pienempi kuin Tem ja sen nimi on Sem. Sem on pyyhkäisymikroskooppi ja se toimii hieman eri lailla kuin Tem. Semillä pääsimme näkemään hiuksen rakenteen, bakteerin sekä hirvikärpäsen vähän liiankin läheltä. Hiuksen rakennetta oli mielenkiintoista tutkiskella. Saimme myöskin kuulla erilaisista näytteenvalmistusmenetelmistä, joita oli monia. Näimme myöskin erilaisia laitteita, joiden avulla juurikin valmistetaan näitä näytteitä. Vierailu oli erittäin kiinnostava ja kiva kokemus.
-Luna

Previous
Next

Painavaa sanottavaa

Kuluvan lukuvuoden kuvataiteen lukiodiplomit ovat esillä viikosta 8 eteenpäin Virran 3. kerroksen galleriakäytävällä Edu's Cafén vieressä. Teokset ovat sen verran painavia, että niitä ei tällä kertaa saada ripustettua Atalpaan esille. Kiiruhda vierailulle taiteen pariin ennen talvilomaa tai pikaisesti loman jälkeen.

Previous
Next

Wanhoilta sujui tanssi kuin tanssi

Abien lähdettyä lukulomille oli lukion kakkosten aika juhlistaa vuoroaan talon vanhimpina. Parhaimpiinsa sonnustautuneet lukiolaiset ilahduttivat yleisöä tanssitaidoillaan kolmeen otteeseen. Perinteinen aamutanssi esitettiin Norssin peruskoululaisille sekä Kuuselan palvelutalolla. Päivätansseja pääsi seuraamaan yliopiston pääaulassa ja iltajuhlassa tanssittiin kutsuvieraille Kuokkamaantiellä.

Previous
Next

Penkinpainajaisten kautta lukulomille

Penkkaripäivänä abit  järjestivät lukion väelle shown teemalla Norssibileet. Pääsimme seuraamaan muun muassa Arvaa Abi ‑visailua, jossa mitattiin opettajien tietämystä opiskelijoiden elämästä. Lukuisia abeja palkittiin erinäisistä lukioaikaisista saavutuksista ja rakkaita ryhmänohjaajia muistettiin videoin ja lahjoin. Shown huipensi abien versio Pitkä kuuma kesä ‑kappaleesta.

Toimitus toivottaa abeille reipasta lukulomaa! Toukokuun lopussa tavataan juhlasalissa hieman erilaisissa merkeissä.

Business Norssin opiskelija Niki Nurmi Talousguru 2020 loppukilpailuun

Tämän vuoden Talousguru 2020 alkukilpailuun osallistui opiskelijoita ennätyksellisesti kaikkiaan 149 lukiosta. Kisa järjestettiin kaikissa kouluissa samanaikaisesti 15.1.2020 klo 9-11 ylioppilaskirjoituksista tutulla Abitti-alustalla. Opettajat lähettivät koulunsa parhaan vastauksen eteenpäin kilpailuraadille. Raati valitsi koulujen parhaista vastauksista 14 lukiolaista Helsingissä 26.2.2020 käytävään loppukilpailuun.  Heistä yhdeksän parasta valittiin pisteiden perusteella asuinpaikasta riippumatta ja loput viisi alueidensa parhaina. (Etelä-Suomesta, Länsi-Suomesta, Itä-Suomesta, Lounais-Suomesta ja Pohjois-Suomesta.)

Helmikuun finaalissa testataan taloustietämystä sekä kirjallisesti että suullisesti. Silloin  päästään väittelemään talousasioista. Kilpailussa on mainiot palkinnot, sillä raha- ja lehtipalkintojen ohella finalistit palkitaan opiskelupaikalla korkeakoulussa ilman sisäänpääsykoetta.

Previous
Next

Norssin opiskelijoiden Erasmus-viikko Unkarin Miskolcissa

Sunnuntai

Vaikka koulu olisi kiireinen niin ulkomaille lähtö näinkin edullisesti oli erittäin houkuttelevaa. On kivaa irrotella ja kokea uutta. Unkari itsessään kiinnosti minua, sillä oletin sen olevan rento paikka, josta en tiennyt lähes mitään. Unkariin oli myös helppo lähteä, sillä kuulin siitä pelkkää hyvää kavereiltani.

Matkamme Miskolciin oli pitkä, matkasimme bussilla Helsinkiin ja Helsingistä lentokoneella Budapestiin. Budapestin lentokentältä ajoimme parissa tunnissa Miskolciin yhdessä majoittajiemme kanssa. Jo ajomatkan aikana...    Lue koko juttu tästä linkistä.

Norssille pronssia salibandyssa

Tampereen lukioiden välisessä turnauksessa norssin pojat sijoittautuivat pronssille. Yhtään ottelua ei hävitty mutta finaalista pudottiin maalierolla. Toimitus onnittelee hienosta sijoituksesta!

Previous
Next

Onnea syksyn ylioppilaille

Lukion väki vietti syksyn ylioppilaiden sekä itsenäisyyspäivän juhlaa yliopiston juhlasalissa. Juhlapuhujaksi saapui lukiomme alumni Antti Haukka. Opiskelijakunta huolehti perinteisen veteraanien Vapauden viestin luovutuksesta seuraavalle luokka-asteelle. Lisäksi kuulimme upeita musiikkiesityksiä niin Norssin yläkoululaisten kuin lukiolaistenkin esittäminä.  Juhlavuudet huipentuivat ylioppilaiden lakitukseen.

OPISKELIJAKUNNAN HALLITUS VAIHTUI

Opiskelijakunnan suurkokous on sääntömääräinen kokous, jossa käsitellään opiskelijakunnan toimintaa ohjaavat asiakirjat ja valitaan toimihenkilöt seuraavalle vuodelle. Vuoden 2020 puheenjohtajistoon valittiin puheenjohtajaksi Ama ja varapuheenjohtajaksi Aada. Hallituksen rivijäseniksi valittiin Ada-Ellen, Luna, Matti, Casper, Juho, Matias, Roope ja Anisa. Varajäseninä toimivat Teemu ja Joonatan.

Previous
Next

Väittelyn taito

Äidinkielen aineryhmä järjesti 3.12. jälleen kerran perinteisen väittelykisan. Tällä kertaa opiskelijat väittelivät vankilatuomioiden pituudesta ja korkeakouluopintojen pääsykokeista. Finaaliväittelyssä pohdittiin tuoko raha onnen.

Ich möchte einen Berliner, bitte!

Eurooppalaisten kielten päivänä 26. syyskuuta norssilaiset saivat loistaa kielitaidoillaan norssin perinteisessä kielikahvilassa. Valuuttana toimivat rahan sijaan koulun valinnaiskielet eli ranska, saksa ja venäjä. Munkin sai, kunhan tilasi sen jollain näistä kielistä. Lue lisää tapahtumasta ja mietteitä kieltenopiskelusta tästä linkistä.

Previous
Next

Geotieteissä tapahtuu

Emilia Halmes (17B) menestyi kevään 2019 kansallisessa geotieteiden kilpailussa niin hyvin, että pääsi 16 parhaan joukossa Helsingin yliopiston järjestämälle valmennusleirille. Kolmipäiväisellä leirillä opittiin sekä maapallon kivikehän, maaperän, ilmakehän että vesikehän ilmiöitä ja perehdyttiin maastotutkimuksiin. Yhtenä leiripäivänä myös mantsan Merja-ope ja kolme muuta maantieteen opiskelijaa (Mira, Eerika ja Johanna) pääsivät mukaan. Oli aivan hilkulla, ettei Emilia olisi päässyt maajoukkueeseen saakka, mutta Norssi oli kuitenkin  Suomen maajoukkueessa edustettuna, tällä kertaa opettajajäsenellä.  Geotieteiden olympialaisissa syyskuussa 2019 Suomen maajoukkue pärjäsi yli odotusten: neljä yksilöpronssia ja kaksi tiimikultaa.

Previous
Next

Starttipäivän tunnelmia

Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat viettivät jo perinteeksi muodostunutta starttipäivää lukuvuoden toisena perjantaina. Uudet luokkakaverit tulivat tutummiksi yhteisillä leikkimielisillä tehtävillä, joissa tarvittiin muun muassa tasapainoa, tiimityöskentelyä, kestävyyttä ja älynystyröitä.

Previous
Next

Taas lähtee!

Nimittäin uusi lukuvuosi käynnistyi niin vanhojen kuin uusienkin opiskelijoiden kanssa. Muutoksen tuulet ovat pyyhältäneet kesän aikana lukionkin läpi ja kohtasimme muun muassa yhteisen tapaamisen dioissa paljon tärkeitä käytänteitä sekä korkeakouluyhteisön uuden violetin värimaailman. Ryhmänohjaajien kärsivällisessä opastuksessa selätimme uuden tuni-sähköpostin kirjautumisprotokollineen. Tehdään tästä yhdessä hyvä vuosi!

VALAMO – POTENTIAALINEN SIVARIPAIKKA

Teksti: Nea ja Justiina 18C

Heipä hei Heinävedeltä, me olemme Justiina ja Nea, ja päätimme viettää viimeisen lomaviikkomme Valamon luostarissa talkootoiminnassa. Valamo on siis ortodoksinen munkkiluostari, joka on ollut jo hyvin pitkään turistikohde. Se sijaitsee pitkän bussimatkan päässä Heinävedellä, mutta vain alle tunnin matkan päässä Joensuusta. ...

Lue lisää Nean ja Justiinan lomaviikosta tästä linkistä.