LUKUKAUSI 2017-18

Previous
Next

Onnea uudet ylioppilaat

Normaalikoulun lukion uudet uljaat ylioppilaat painoivat valkolakit päähänsä yliopiston juhlasalissa lauantaina 2.6. Katsomo oli täynnä opiskelijatovereita, opettajia, perheenjäseniä ja läheisiä.

Juhlaohjelmassa kuultiin puheet professori Marita Mäkiseltä, riemuylioppilas Jarmo Järventaustalta sekä lukion rehtoreilta Arja Aalto-Laaksoselta ja Heidi Östringiltä. Musiikkiesityksissä taituroivat Emma Saari ja Jone Korpi, ja tuoreen ylioppilaan puheen piti Riko Ingelius.

Ainoana pirkanmaalaisena Hulda Haapamäki palkittiin 2000 euron arvoisella Yrjö Koskisen stipendillä, jonka saa kirjoittamalla täydet pisteet äidinkielen kirjoituksissa.

Norssin lukio onnittelee kaikkia lakin saaneita ja toivottaa onnea tuleviin koitoksiin!


HistoriaA Ateenassa

Jos yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, kuinka paljon kertoo video, jossa on 25 kuvaa joka ikinen sekunti? Katso matkakertomus Historian 7 -kurssin matkasta Ateenaan keväällä 2018.

Videon on kuvannut ja leikannut Iida Sunell.

Somejam 2018 – Jälleen voitokas Hackathon

Teksti: Iida ja Petra

Somejam Tampere 2018 -hackathon lähti liikkeelle perjantaina 17.4 Tampereen Yliopistolla. Aloitimme tutustumalla toisiimme ja ruokailun jälkeen lähdimme miettimään, mitä haluaisimme parantaa meidän nuorten elämässä.

Somejamin idea oli kehittää konkreettisia keinoja nuorten hyvinvoinnin parantamiseen digitaalista teknologiaa hyväksikäyttäen. Hackathoniin otti osaa noin 50 nuorta, joihin lukeutui lukiolaisia Norssista, Sammon keskuslukiosta sekä Hatanpään lukiosta sekä kansainvälisiä opiskelijoita yliopistolta. Somejamin järjestivät Tampereen Yliopiston mediakasvatuksen kansainväliset maisteriopiskelijat yhdessä Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden, digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Verken ja Y-kampuksen kanssa.

Loimme tiimin ystävämme Saiman kanssa, joka opiskelee Sammon keskuslukiossa. Lähdimme pohtimaan ratkaisua kysymykseen ”Miten saada töitä alle 18-vuotiaana”. Perjantain aikana syttyi idea FIJO -nimisestä sovelluksesta, joka kokoaa alaikäisille sopivat työpaikat. Näin meidän nuorten ei tarvitse selata useita erilaisia sivustoja etsien niitä muutamaa työtä, joihin ei tarvita täysi-ikäisyyttä, korkeamman asteen opintoja tai ajokorttia.

Saimme kehitysideoita sekä vinkkejä mentoreiltamme ja heidän ehdotuksesta lisäsimme sovellukseen myös mahdollisuuden etsiä TET-paikkoja. Lauantaina konsepti oli valmis pitchattavaksi tuomareille Monitoimitalo 13:ssa. Noin vuorokauden aikana oli syntynyt yhdeksän hyvää ideaa nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi. Ryhmät olivat paneutuneet esimerkiksi uuden kielen opiskelun vaikeuteen, heräämisongelmiin sekä nuorten vaikuttamismahdollisuuksiin politiikassa. Saimme positiivista palautetta ja hyviä kehitysideoita sekä voitimme koko kilpailun*! Palkintona pääsemme kehittämään konseptiamme eteenpäin Y-kampukselle.

*Toimituksen huomautus: Onnea voittajille! Hyvää työtä!

Previous
Next

Wanhat tanssien pyörteissä

Kun abiturientit saatiin hätisteltyä lukulomalle, oli aika kakkosten ottaa tila haltuun. Näyttävistä Wanhojentansseista saatiin nauttia koko päivä – ensin alakoululla ja Kuuselan palvelutalolla, sitten yliopiston päärakennuksella ja illalla perinteikkäästi Norssin yläkoululla. Yllä kuvakooste iltapäivän tansseista.

Previous
Next

Penkkarirekat 2018

Mikä on kulmikas, painaa puolisen tonnia ja vie puolet kanslian aulan tilavuudesta? Vastaus: Penkkarikarkit.

Penkkarirekat olivat tänäkin vuonna näyttävinä liikenteessä. On tutkittua tietoa, että kauniin rekan lavalta heitetyt karkit maistuvat paremmalta. Norssi kantoi kortensa kekoon kunnialla.


Previous
Next

Oi-joi-joi-joi lukio on julmaa

Abien on pakko pänttää, että ne saa ällän. Mutta lukulomille lähdettiin tänäkin vuonna riehakkaasti.

Penkkareissa juhlittiin 90-luvun hengessä, eikä neonista tai käsittämättömistä kampauksista ollut pulaa. Toki monipuoliseen joukkioon mahtui myös televisiosta ja elokuvista tuttuja hahmo MacGyveristä halinalleihin.

Abi-showssa muisteltiin menneitä ja palkittiin ryhmänohjaajat ja muita ansioituneita. Lopuksi kuultiin versio Anatuden biisistä Rahan takii: "Taas mennään lakin takii, Mä kirjotan esseit lakin takii, On kurssit vaikeit ja haastavii, Mut abit on fiksui ja taitavii..."

Jakson 4 valokuvauskilpailun aiheena "TYÖMAA"

Kahvia ja pullaa -tapahtumassa valittiin valokuvauskilpailun aiheeksi yleisön ehdotuksista "Työmaa". Aihe on laaja, ja se kuinka kuvasi käsittelee otsikkoa on itsestäsi kiinni. Kilapailuun saa osallistua enintään kolmella kuvalla, jotka pitää lähettää jakson aikana sähköpostilla osoitteeseen aki.tulikari (at) uta.fi. Tarkemmat ohjeet info-sivulta. Raati valitsee voittajan, joka kuittaa palkinnoksi kaksi leffalippua.

Jakson 3 voittajaksi aiheella Talvi nousi Veera Niemi, jonka kuva on otos tuttua kauneutta kuurasta.

Previous
Next

Heipä hei norssilaiset – Vaihto-oppilaan tervehdys Saksasta

Teksti ja kuvat: Nelli Pelkonen

Nyt noin puolessa välissä vaihtovuottani minun on helppo kertoa kuulumisiani ja mainita muutamia esille tulleita asioita vaihtoon liittyen. Olen siis tällä hetkellä Suomi-Saksa Yhdistysten Liiton (SSYL) kautta lukuvuosivaihdossa Saksassa, tarkemmin sanottuna Baden-Württembergin osavaltiossa pienessä kylässä nimeltä Denkingen. Innostus juuri Saksaan lähtemisestä sai alkunsa kai jo 8. luokalla, kun ensimmäistä kertaa lähdin viikon oppilasvaihtoon Chemnitziin. Seuraavana vuonna samoihin aikoihin löysin itseni samaisesta kaupungista, mutta eri isäntäperheen luota. Lukion alussa täytin hakulomakkeen ja kun samaisena vuonna lähdimme BN-ryhmän kanssa Fuldaan, tiesin valinneeni oikein. Vaikka olen 3-luokkalaisesta asti lukenut saksaa, en koskaan pitänyt sitä Suomea erikoisempana maana. Mutta mitä enemmän olen täällä aikaa viettänyt, sitä useampia eroavaisuuksia olen löytänyt. Eroista löytyy niin positiivisia kuin negatiivisiakin asioita, mutta täällä silti ollaan selvitty!

Asun täällä erittäin iloisessa ja ymmärtäväisessä perheessä. Isäntäperheeseeni kuuluu vanhempien lisäksi kaksi suurin piirtein ikäistäni tyttöä, host-siskoni hevonen ja kissa. Toisen siskon kanssa käyn koulua 10. luokalla läheisessä kylässä. Vaikka olenkin -01 ja -02 syntyneiden kanssa samalla luokalla, me käymme esimerkiksi matematiikassa samoja asioita, mitä Suomessa lukion toisella käydään. Luokka-aste on siis itselleni juuri sopiva. Toisen siskoni kanssa taas vietämme aikaa lähinnä tallilla tai viikonloppuisin hänen pitkien työpäiviensä takia. Isäntäperheeni eroaa erittäin paljon omasta perheestäni. On todella valaisevaa kuulla uusia mielipiteitä ja sitä kautta nähdä uusia näkökulmia elämästä. – – –

Sitten päästään siihen mistä todella pidän täällä Saksassa.
1. Ehdottomasti parasta leipää, mitä koskaan olen maistanut.
2. Juustohiiren onneksi (tai turmioksi) juustot eivät ole kalliita!
3. Ihmiset ovat aivan ihmeen mukavia. Tähän kyllä varmasti aika moni vaihtari voi samaistua…
4. Hyvät junayhteydet on plussaa. Olen käynyt Amsterdamissa junalla ja täältä pääsee helposti Ranskaan, Sveitsiin tai Itävaltaan (eikä matka näihin kolmeen maahan edes kestä kauaa).
5. Täällä on kaikkialla hirveästi vuoria. Asun n. 700m korkeudella eikä täällä ole aina lunta, mutta kun noustaan 150m koululle, siellä lunta on jo useammin. Kun ajaa vielä ylemmäs n. 50m, siellä on melkeinpä aina talvisin lunta. On hauskaa, että tällä tavalla 15min ajomatkalla voi olla näin monta eri säätä.
6. Täällä puhuttava murre on schwäbisch. Harva puhuu hochdeutschia eli kirjakieltä (ja jotkut eivät edes osaa puhua muuta kuin murretta), joten jos itse vain osaa parikin sanaa, ymmärtää paremmin täkäläisiä.
7. Saksassa on paljon työpaikkoja – myös nuorille. Suomessa työn saaminen aikuisenakin on hankalaa, mutta täällä työpaikkoja on jatkuvasti. Palkat näissä hommissa eivät tosin ole kummoisia, mutta tarjolla kuitenkin melkeinpä aina työtä.

Lue Nellin koko teksti tästä linkistä.

Norssi edustettuna Nufitissa

Teksti ja kuva: Kerttu Kotala

Kello lyö yhdeksän lauantaiaamuna 20.1.2018. Norssin koulutettu väittelyjoukkue (Kerttu Kotala, Laura Lehtola, Antti Naakka, Teemu Nivala ja Elias Rajala), valmentaja (Tuovi Pääkkönen) sekä tukijoukot vetävät viimeiset hengenvedot Tampereen raikasta pakkasilmaa ja nousevat junan kyytiin. Tie kohti tuntematonta alkaa.

Nufit eli Nuorten filosofiatapahtuma järjestetään vuosittain Helsingin Paasitornissa, minne lukiot ympäri Suomen kokoontuvat väittelemään filosofisista aiheista viisihenkisin joukkuein. Tänä vuonna pääteemana oli absurdi. Väittelyiden ohella tapahtumassa on myös mahdollisuus seurata keskustelullisia luentoja ja taideohjelmaa sekä osallistua teehetkiin. Norssin joukkueena pidättäydyimme kuitenkin muiden väittelyiden seuraamisessa sekä itse väittelemisessä.

Kello 12 aloitimme ensimmäisen väittelymme vastustajanamme oli Linnankosken lukio. Puheenjohtaja arpoi meille aiheen ja näkökulman: Jumala on kuollut, puolesta. Nietzschen lausahdus ei ollut kenenkään meidän mieleen ja tiesimme jo tappion olevan tulossa. Lisäksi olimme kuulleet linnankoskelaisten olleen voitokkaita jo aiemmin sinä päivänä. Pitkän ja tuskallisen taiston jälkeen saimme väittelyn päätökseen ja tuomaristo teki päätöksensä: 2-1 Linnankosken lukion eduksi. Emme tulisi pääsemään finaaliin.

Lounaan ja jaloittelun jälkeen valmistauduimme jälleen uuteen väittelyyn. Tällä kertaa saimme vastaamme Kouvolan lukion, joka oli niin ikään saanut tappion Linnankosken lukiolta. Aiheeksemme arvottiin ”Yksin autiolla saarella olet aina moraalisesti oikeassa” ja näkökulmaksemme vastustamisen. Olimme tyytyväisiä molempiin ja lähdimme taisteluun varmoin askelin. Vaikka hetkittäin epätoivo palasi meihin kaikkiin, oli lopputulos eduksemme. Voitimme Kouvolan lukion 2-1!

Vaikkemme päässeetkään alkueriä pidemmälle saatika finaaliin asti, olimme tyytyväisiä, että lähdimme. Nufit on silmiäavaava kokemus, jota ei kadu jälkeeenpäin. Vaikkei voittoa eli mainetta ja kunniaa kertyisi, on päivä hyvässä seurassa aina antoisa. Ensi vuoden Nufit-väittelyjoukkueeseen kannattaa ehdottomasti yhtyä, ellei halua missata Norssin parasta reissua Helsinkiin!

Previous
Next

Uusia opetusvälineitä?

Mitä silmäni näkevätkään? Onko lukioon tutustuminen mennyt jo vähän liiallisuuksiin, vai mistä on kyse? Aulassa joukko opiskelijoita ihmettelee ihka elävää vauvaa, ja selvästi kesken oppitunnin.

Lähempänä paljastui, että vierailija oli Sofia-vauva äitinsä kanssa. Käynnissä oli psykologian kurssi – Kehityspsykologia (PS2). Tällä tunnilla arvioitiin vauvan ikää refleksitestien ja kehityksen havainnoimisen avulla.

Sofia osaa jo ainakin kääntyä selältä mahalleen, istua tomerasti, pistää kaiken suuhunsa ja hymyillä valloittavasti. Vauvaa tarkkailevat opiskelijat arvaavat poikkeuksetta lähelle oikeaa ikää, ehkä vähän alakanttiin. Äiti paljastaa, että Sofia on 8 kuukautta vanha.

Kurssia opettava Minna Törrönen kertoo, että vauvoja on tarkkailtu kurssilla lähes joka vuonna. Aina sopivassa vaiheessa ollut vauva on löytynyt opiskelijoiden ihmeteltäväksi. Sofia ainakin suoriutui tehtävästään erinomaisesti ja hyväntuulisesti.

Taide esiin

Åkerlundunkadun Edusta-gallerian näyttelyssä kurkistetaan Norssin lukiolaisten kuvisarkeen. Mukana akryylimaalauksia, joiden aiheet kumpuavat opiskelijoiden omasta kuvamaailmasta ja mielikuvituksesta. Lisäksi esillä on suomalaisten merkkihenkilöiden innoittamaa uutta muotoilua pienoismallien muodossa.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden tematiikka on päässyt mukaan valoveistoksiin, joissa jäänkaltainen illuusio on luotu talven pimeyden keskelle kierrätysmuovilla, kelmulla ja teipillä.

Uusi ylioppilas: SoundCloudin biittinikkari OCTN

Googleen hakusanaksi OCTN ja entteriä. Ensimmäinen osuma on linkki suoraan Norssin tuoreen ylioppilaan SoundCloud sivulle. Tällä hetkellä tilaajia on piirua vaille 11 tuhatta ja kuuntelukertoja jo yli miljoona. Miten tähän ollaan päästy?

Nimimerkin OCTN takaa paljastuva Eero Hietamäki kertoo, että hänellä oli aina jonkinlainen ajatus siitä, että haluaisi tehdä musiikkia. Omaa soittotaustaa ei ole ”jotain pientä rummuttelua lukuun ottamatta”. ”Yksi kaverini oli jo vähän selvillä musan tekemisestä ja Skypen välityksellä sain häneltä apua ensimmäisten biisien kanssa,” Eero kertoo.

Lukion alkumetreillä aktiivinen salibandyharrastus oli pitänyt lopettaa, kun selän kanssa tuli ongelmia. Vuoden verran Eero pohti mikä harrastus innostaisi, kunnes kaveri kertoi tehneensä biittejä FL Studiolla. ”Kaveri soitti mulle ne tekemänsä biitit ja olin heti että ’jumankauta, mäkin haluan tehdä jotain tällaista”, Eero muistelee.

Niin vuoden 2015 lokakuussa, lukion kakkosella Eero alkoi kokeilla biittien kasaamista. ”Alkuun se oli ihan räpellystä, mutta kahdessa kolmessa kuukaudessa se homma alkoi kehittyä. Ja mulla kävi tosi hyvä tuuri, kun pääsin sitten nopeasti sellaiseen kollektiiviin mukaan, josta sain paljon neuvoja. Jonkin verran opiskelin myös Youtubessa tutoriaalien avulla, mutta musan tekeminen on enemmän kiinni siitä, millä tavalla itse haluaa tehdä. Pitää itse kokeilla tosi paljon, että mikä tuntuu hyvältä.”

Eeron alkuaikojen musiikin vaikutteet tulivat trap- ja future bass -genrejen fuusiosta. ”Artisteja joita kuuntelin oli ainakin MR•CAR/\\ACK, Rusty, Hudson Mohawke ja Sam Gellaitry. Oli tehokasta koittaa vähän kuin replikoida toisten biisejä, ja sitten lähteä siitä etsimään omaa tyyliä. Siksi ihan alussa ei tuntunut, että musiikki oli omaa. Se omistajuus tuli sitten, kun laatu parani ja alkoi tulla seuraajia.”

Lue koko juttu tästä linkistä.

Kuva: Tuore ylioppilas Akseli Koskipää

Jakson 3 kilpailun
aiheena "talvi"

Jakson 3 kuvausaihe on "Talvi". Napaa kuva, lähetä se ennen jakson loppua osoitteeseen aki.tulikari@uta.fi ja olet mukana kilpailussa. Voittaja saa 2 leffalippua!

Katso tarkemmat säännöt linkin takaa.

Rennosti joululomille

Lukion joulujuhla hoidettiin tyylikkäästi ja leppoisasti. House bändi Tuisku, Kuura ja Punakuono soitti kepeää joulumusiikkia. Solisteina sekä yhteislaulujen esilaulajina loistivat Emma ja Helmi. Juonnoista, jotka tosin lipsahtivat selkeästi stand-upin puolelle vastasin matematiikan ja fysiikan opettaja Farid.

Opiskelijakunnan tuore hallitus esitti joulutervehdyksen ja tarjoili tilaisuuden päätteeksi herkkuja juhlaväelle. Joulujuhlan päätteeksi nähtiin vuosisatoja vanha joulunäytelmä Tiernapojat, rooleissa vararehtori Jari, englannin ja venäjän opettaja Stefan, siviilipalvelusmies Albert ja musiikinopettaja Aki.

Levollista joulun aikaa ja riehakasta Uutta vuotta kaikille!

Previous
Next

Ummikot ulkomailla

Teksti: Ville Pusa, Juho Kovanen, Santeri Mäki-Tarkka
Kuvat: Aada Lehtola

TORSTAI – Lähdimme Lontooseen torstai aamuna aikaisin. Väsyneenä matkan jäljiltä saavuimme hotellille. Matkalla hotellille näimme Lontoon alueen hyviä ja huonoja puolia. Talot olivat risaisia ulkoa, mutta sisältä uusittuja ja moderneja. Lontoon ulkopuolella näytti köyhältä, Lontoossa rikkaus kukoisti. Hotelli oli perus englantilainen rakennus, ulkoa kuin 50-luvulla rakennettu Hervannan kerrostalo, mutta sisältä normaalin näköinen hotelli.

Kävimme torstaina parlamentissa. Vierailu parlamenttiin oli todellista väsymystä rankan matkan ja heikkojen yöunien jäljiltä, eikä tosiaan auttanut se, että joku brittiläinen alahuoneen jäsen puhui tylsiä asioita monotonisesti. Osa jopa nukahti niille parlamentin katseluparven mukaville penkeille. Parlamentin jälkeen kävelimme kaupungilla, jolloin nähtiin kuningattaren palatsi, mutta valitettavasti ei päästy hänen majesteettinsa kanssa teelle, kun hän ei ollut paikalla. Illalla kiertelimme kauppoja Oxford Streetin äärellä. Uni maittoi hyvin rankan päivän jälkeen.

PERJANTAI – Huonosti syödyn aamupalan jälkeen lähdimme yhä väsyneenä kohti London School of Economicsia. Matkalla silmään pisti se, että miten vähän roskapönttöjä kaduilla on, mutta kadut ovat silti aika puhtaat. Yliopistolla saadun hyödyllisen esitelmän jälkeen kävimme vielä kierroksella LSE:n keskustan kampuksella. Lontoon parhaimpien fish and chipsien jälkeen lähdimme kohti Suomen Lontoon instituuttia ja Suomen kauppakamarin esitystä. Esitykset olivat täynnä huumoria ja saimme harjoittelijoilta hyviä vinkkejä siitä, miten he ovat päässeet ulkomaille työharjoitteluihin. Pienen vilkaisun laituri 9 ¾:stä saatuamme jatkoimme kohti University College Londonia. Yliopistokäyntimme jäi hiukan lyhyeksi, sillä liput olisi pitänyt ostaa aikaisemmin, mutta se ei haitannut menoamme, sillä lähdimme saman tien kohti City of Londonia. Pilvenpiirtäjät, London Towerin ja Tower Bridget nähtyämme ajelimme Thamesia pitkin jokikatamaraanilla, jonka jälkeen saimme loppuillan vapaaksi Lontoon ydinalueilla.

LAUANTAI – Loistavan hotelliaamiaisen jälkeen lähdimme British Museumiin. Meillä oli 75 minuuttia aikaa tutustua museoon. Valtavan kokoisessa museossa oli paljon historiallisesti merkittäviä esineitä ja ainakin muumiot olivat vaikuttavia.

Loppupäivän ohjelma oli vapaa lukuun ottamatta illan yhteistä ruokailua. Hieman alle puolet jäi Lontooseen, ja me loput lähdimme junalla Bicester Villageen, joka on n. 150 liikkeen outlet-kylä alle tunnin junamatkan päässä Lontoosta. Paikka on nimensä mukaisesti kylä, ja liikkeet sijaitsevat eri taloissa. Punnat kuluivat mukavassa sadesäässä alennettuihin tuotteisiin, ja kolmen tunnin shoppailun jälkeen lähdimme takaisin Lontooseen. Koko ryhmän yhteisen ruokailun jälkeen ilta oli vapaata. Sunnuntaina lähdimme paluumatkalle jo ennen kuutta aamulla, ja Suomessa olimme n. klo 14.

Kokeile Hackathonia –
Somejam Tampere 2018

”Ryhmillä on 48 tuntia aikaa ideoida uudenlaisia konsepteja, jotka voivat olla esimerkiksi nuorille suunnattuja verkkopalveluja, mobiilisovelluksia tai digitaalista teknologiaa hyödyntäviä toimintakonsepteja.” Näin idea on kiteytetty Somejamin kotisivuilla www.somejam.fi.

Mediakasvatuksen professori Sirkku Kotilainen kävi kansainvälisen joukon kanssa esittelemässä tulevaa Somejam 2018 Hackathonia. Voit ilmoittautua mukaan vielä ennen talvilomaa rehtori Arja Aalto-Laaksoselle. Norssin lukiolaisten lisäksi mukaan on lähdössä Hervannan ja Sammon lukiolaisia.

Opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Hung oli osallistunut edelliseen Somejamiin pari vuotta aiemmin, ja pääsi kertomaan kokemuksistaan, jotka olivat monipuolisesti positiiviset. Käy siis nykäisemässä pj:n hihaa ja kysy lisää, jos vielä epäröit.

Mukaan lähtiessäsi tulet osallistumaan ensin muutaman tunnin palaveriin järjestäjien kanssa maaliskuussa. Sen jälkeen huhtikuussa on vähän pidempi tapaaminen, joka valmistaa sinua itse 48 tuntiseen Hackathoniin, jonka aikataulu selviää myöhemmin. Norssin ekavuotisten start-upin BRAUSin idea syntyi juuri voitokkaassa Hackathonissa.

Pyydä siis mukaan muutama kaveri, tai lähde itse mukaan ilmoittautumalla rehtori Arjalle.

Eurooppaviikko 2018 tuo ja vie lukiolaisia ulkomaille

Norssin lukion Eurooppaviikko on tulossa taas maaliskuun alussa, viikolla 11. Jo yli 20 vuotta jatkunut yhteistyö eurooppalaisten koulujen kanssa on tuonut ja vienyt nuoria tutustumaan koulunkäyntiin ja arkeen ulkomailla viikon ajaksi. Kaikkiaan Norssin lukiolaisia on lähtenyt Eurooppaviikon puitteissa ulkomaille kolmisen sataa.

Mutta lähtemisen sijaan, voit valita kotikansainvälisyyttä. Tarjolla on vielä muutama tilaisuus majoittaa eurooppalainen nuori viikoksi ja tutustuttaa hänet paikalliseen arkeen. Koulu tarjoaa bussiliput Tampereen seudulla, koululounaan ja koulupäivien ohjelman. Majoittajaperheen toivotaan järjestävän petipaikka, aamiainen ja iltaruoka.

Jos haluaisit vielä lähteä viikoksi tutustumaan koulumaailmaan ulkomailla, ota yhteys aulikki.leisku-johansson(at)uta.fi viimeistään keskiviikkoon 24.1. mennessä. Majoituksen suhteen ota yhteys Kari Niemiseen: kari.a.nieminen@uta.fi jolta saat halutessasi myös lisää tietoa majoittajan roolista.

BRAUS – MItä kuuluu some-vallankumoukselle?

Syksyllä Hackathonin voittanut BRAUS on edelleen kovassa iskussa. Työ ei ole pysähtynyt, vaan vauhti on entisestään kiihtynyt. Tekeillä on some-appi, joka hoitaa kaikkien some-appien hommat. Ideana on, että saat feedit kaikista käyttämistäsi sosiaalisen median palveluista yhdelle sivulle. Missä siis mennään tällä hetkellä?

BRAUS-tiimi kertoo, että seuraavaksi pitäisi laatia tarkempi budjetti, kirjoittaa toimintasuunnitelma, kehittää liiketoimintasuunnitelma ja markkinointisuunnitelma, pohtia markkinointi strategiaa ja selvittää mistä saada rahat kaiken pyörittämiseen.

Kulisseissa projekti etenee vauhdilla ja syksyn Hackathoniin haasteen heittänyt yhteistyötaho Prologue Group tarjoaa aktiivista tukea BRAUS-tiimille. Kevään tavoitteena on saada rahoitus sille tolalle, että itse sovellus voidaan saada beta-vaiheeseen.

Mitäköhän tämä porukka tekee lukio kakkosella, jos ensimmäisenä vuonna meininki on tällaista...

Jos haluat maistiaisen siitä, miltä "häkkäys" näyttää, vilkaise yläpuolelta video 2017 UltraHackista, johon BRAUS voitti paikan ensimmäisellä pitchillään.

Lukio on yhä Etusivun juttu

Yliopiston kotisivun etusivua koristaa lokakuussa artikkeli Norssin lukion muutosta ja sopeutumisesta pääkampukselle. Eikö asia ole jo vanha juttu? Todellisuudessa vuosi on tämän kaliiperin muutokselle lyhyt aika, ja vasta ensimmäisen vuoden jälkeen lukio alkaa juurtua sijoilleen. Vielä kaikki tila-asiat eivät ole valmiina, ja neuvotteluja pysyvistä tiloista käydään kulisseissa.

Muuttamisesta seuranneita tuntemuksia ja kokemuksia yhteisöllisyydestä avasivat lukion opiskelijat Onni, Joonas ja Elisa. Opettajia edusti Antti Hiitti. Opiskelijakunnan puheenjohtaja Joonas tiivistää viime vuoden kokemuksiaan: "Alkuaika meni tutkiessa ja seuratessa, että millaista täällä on, mutta olihan se vähän erikoinen tilanne. Tämä on kampusalue, missä me opiskelemme, ja kaikki on vähän isompaa. Oli se sellainen muutos, että ei tämä ihan normaali lukio ole, että kaikki olisi samassa rakennuksessa."

"Nyt lukio on jo asettunut tänne yliopistolle ja ollut täällä jo vuoden. Nyt tämä vähän niin kuin kuuluu tänne ja on osa tätä yliopistoa", arvioi puolestaan Onni.

Mutta kaikki ei ole vielä valmista. Artikkelissa opiskelijat peräänkuuluttavat mm. lisää parkkipaikkoja, yhteisöllisyyttä ja abialuetta. Vielä myös paljon yliopiston tarjoamaa potentiaalia on valjastamatta.

Lue koko Heikki Laurinollin kirjoittama juttu osoitteessa uta.fi.

Närpiö-kurssin matka Närpiöön

Mikä on Närpiö-kurssi? Närpiö-kurssin idea on olla yhteydessä närpiöläisiin, jotka puhuvat äidinkielenään ruotsia. Kurssi on kurssitarjottimen palkkien ulkopuolella, sillä tapaamisia on noin kuukauden välein. Kurssi alkoi maaliskuussa ja loppuu joulukuussa. Tapaamisissa ollaan yhteydessä närpiöläisiin Skypen välityksellä, ja tehdään tehtäviä heidän kanssaan, välillä ruotsiksi, välillä suomeksi, jolloin me opimme ruotsia ja he suomea. Kurssiin kuuluu myös kaksi tapaamista kasvotusten, toinen tapaaminen tapahtuu Närpiössä ja toinen Tampereella. Tällä kertaa oli meidän vuoromme vierailla Närpiössä.

8.00 – Lähdimme aikaisin torstai-aamuna minibussilla, joka oli tarpeeksi tilava yhdeksälle oppilaalle ja yhdelle opettajalle. Matka Närpiöön kesti kolme tuntia yhden pysähdyksen taktiikalla, ja matkalla ruotsin opettaja Marko Kallio kertoi päivän ohjelmasta. Tarkoituksena oli puhua ruotsia koko päivä Närpiössä, ja kun närpiöläiset vastavuoroisesti vierailevat tulevaisuudessa Tampereella, keskustelu käydään suomeksi.

11.00 – Saavuimme Närpiöön yhdentoista aikaan, ja menimme heti heidän mukanaan syömään. Ruokailun jälkeen me oppilaat menimme parille tunnille. Itselläni oli hyvinkin mielenkiintoinen biologian tunti, paljoa en siitä ymmärtänyt. Onneksemme heillä oppitunnit kestivät vain 45 minuuttia. Toinen oppituntini oli suomen kielen tunti, joka oli erilainen mitä odotin. Heillä oli alkutunnista koe, jota me norssilaisetkin saimme katsoa. Ensimmäinen tehtävä oli helppo ainakin meille, piti valita kahdesta vaihtoehdosta, kumpi sana sopii lauseeseen. Toisessa tehtävässä piti kääntää suomenkieliset sanat ruotsinkielelle, ei olisi onnistunut. Tunti jatkui kappaletta käymällä ja norssilaiset saivat lukea ”täydellisellä suomen kielellään” kappaleen heille. Lopputunnista keskustelimme vielä ryhmissä, kaksi närpiöläistä yhden tamperelaisen kanssa ja kävimme läpi suomen kielen tehtäviä.

14.00 – Oppituntien jälkeen lähdimme minibussillamme kohti Kaskista, Suomen pienintä kaupunkia. Kaskisissa istuimme kallioilla vesisateessa, söimme mokkapaloja ja joimme mehua. Sateen takia emme viihtyneet ulkona pitkään, vaan lähdimme takaisin Närpiöön. Matkalla takaisin lukiolle pysähdyimme ”kioskilla”, jossa oli jääkaapissa vihanneksia. Vihkoon kirjoitettiin, mitä jääkaapista otettiin ja maksu suoritettiin itse säästölippaaseen. --- Lue teksti kokonaisuudessaan.

Teksti: Markus Rajahalme

Kuvat: Aada Lehtola, Elli Pirttijoki ja Markus Rajahalme

3 haikua ruotsinkirjoutuksista

Ruotsin yo-kirjoitukset eivät enemmistössä opiskelijoita kirvoita riemukkaita mielikuvia. Tämä johtunee siitä, ettei enemmistö ole vielä kokenut itse koetilannetta.

Tuoreeltaan ruotsin kirjoittaneet Tessa ja Elisa suostuivat kuvailemaan kokemuksiaan haikun muodossa, luonnostaan sielukkaan Lindan avustuksella.

Haiku #1

Se oli hauskaa
Siellä oli kuvia
Onneksi ohi

Haiku #2

Hiiri takkuili
Hyödyttömät videot
Mua vaan nauratti

Haiku #3

Hermoromahdus
Onneksi hyvät eväät
Markon opit siis


sinne ja takaisin

Ulkomaanvieraat ovat lukion käytävillä tuttu näky, mutta minne kaikkialle maapallon ääriin opiskelijat ja opettajat ovat ehtineet? Kysymykseen vastausta selvitellään syksyn edetessä Atalpan aulassa.

Käy lisäämässä omat matkasi karttaan! Valkoinen nasta, jos olet vieraillut, punainen, jos olet majaillut yli puoli vuotta, vihreä, jos olet syntynyt toisessa maassa. Opettajilla vastaavat värit ovat musta, keltainen ja sininen.

Jo tässä vaiheessa nastoja on sijoitettu lähes 300. Afrikassa ja Etelä-Amerikassa olisi vielä tilaa.

Ällöstä kudospalasta siistiksi mikroskooppinäytteeksi

Teksti ja kuvat Merja Kuisma

Miten saan kudospalasta mikrometrin ohuen leikkeen, värjään sen solut ja tarkastelen näytettä paitsi tutulla valomikroskoopilla, myös virtuaalimikroskoopilla? Tutkija Satu Luhtala perehdytti BI3 Solu ja perinnöllisyys -kurssin opiskelijoita mikroskopoinnin saloihin Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunnan labrojen marraskuisessa hämyssä.

Väittelykilpailu 2017

Jos törmäät valeuutisiin ja hataralle pohjalle rakennettuihin väittämiin, vetäise vyöltäsi kirkas dialektiikan miekka ja taistele totuuden puolesta! Norssin lukion vuotuinen väittelykilpailu palkitsee retoriikan ja perustelun taiturit.

Jos sinulla on sana hallussa, etkä pelkää ottaa kantaa, lähde mukaan kilpailuun. Ilmoittautumiset Atalpan aulassa ja suoraan Sirpa Erikssonille ja Kaarina Ahoselle.

Kahvia ja pullaa!

Että mitä häh?! Mikä juttu tämä oikein on? Miksi me saadaan kahvia ja pullaa? Niin se vaan on, että asiat ovat menossa vääjäämättä yhä entistäkin parempaan suuntaan.

Lokakuun 3. päivä alkaen järjestetään jokaisen jakson lopuksi "päättäjäispäivä", jonka aikana edellisen jakson asiat saatetaan päätökseen. Tämä mahdollistaa mm. seuraavia hyviä asioita:

  1. Opettajien on mahdollista palauttaa arviointiviikon kokeet siten, että kokeesta voidaan oikeasti puhuakin – ei pelkästään saada numero ja unohtaa kaikki.
  2. Opiskelijat pääsevät selvittämään mahdolliset lisätehtävät, poissaolot yms. opettajan kanssa kasvotusten – ei vain Wilmassa.
  3. Opettajille tulee mahdolliseksi kerätä opiskelijoilta palautetta kurssista kurssin todella päätyttyä.
  4. Kaikki saavat kahvia ja pullaa!
  5. Pääsemme viettämään koko lukion yhteisen tunnin, jonka aikana voidaan tiedottaa, palkita onnistumisista, esitellä valmiita töitä, fiilistellä – tavata kaikki kaverit ja olla yhdessä.

Vaikka suunnitelma on hyvä ja pitkälle laadittu, puuttuu koko komeudelta vielä nimi? Kahvia ja pullaa -päivä? Viidesosapäivä? Jaksonpäättäri? Tai ah, niin romanttinen Kokeidenpalautusjayhteisöllisyyspäivä?
Ehdotuksia otetaan vastaan.

Kuva: Hulda

Blockfest 2017

Toimittanut: Amanda & Casper

Blockfestivaalit olivat tänä vuonna jo kymmenettä kertaa. Tänä vuonna artistit oli valittu huolella: Wiz Khalifa, JVG, Migos, Profeetat yms.

Perjantain päivän aloitti Likainen etelä, Tippa-T, Arttu Lindeman. Näiden artistien jälkeen oli mahdollista nähdä mm. Gasellit, Karri Koira tai Nikke Ankara. Artistien esiintymisajat oli aikataulutettu huolella niin, että jokaisen esiintyjän jälkeen oli mahdollista mennä katsomaan jo seuraavaa artistia. Perjantai-illan tunnelmaa nostatti Skepta, Tory Lanez, Migos ja JVG, mutta illan kruunasi varmasti jokaisen odottama Wiz Khalifa.

Lauantai alkoi osalla jo hyvin aikaisin. Ensimmäiset esiintyjät, Särre, Juju X Jones X Ewe, aloittivat jo kello 13.00. Näiden jälkeen esiintyivät mm. Rähinä special, Kingfish, Reino Nordin ja Gettomasa. Iltaa lämmittävään lähtivät esimerkiksi Kube, Evelina, Suicideboys ja Mikael Gabriel. Huippu hyvän tunnelman ennen Profeettojen energistä lopetusta loi Lil Wayne.

Esiintyjät aikataulutuksen onnistumiseksi oli jaettu kolmelle eri lavalle esiintymään. Lavoja löytyi Ratinan stadionin sisältä (stadium stage), Ratinan rantaan rakennetusta teltasta (tent stage) ja stadionin vierestä (street stage). Lavat oli rakennettu hyvin ja ne oli mahdollista nähdä kaukaakin.

Blockfestit ovat jo pitkään olleet monen tamperelaisen nuoren paikka kohdata ystäviä ympäri Suomen. Musiikki tuo ihmisiä yhteen ja yhtä opiskelijaa lainaten: ”Blockfesteille mennää, vaikka räppiä ei kuunteliskaan”. Ja vaikka kyseiset festivaalit ovat kuuluisat hiphop musiikistaan, sieltä löytyy melkein jokaiselle jotain kuunneltavaa. Esimerkiksi Reino Nordin ja Evelina eivät ole varsinaisia rap-artisteja ja sopivat monien kuuntelijoiden makuun. Tänä vuonna Blockfestit onnistuivat hyvin ja tunnelma Turun tapahtumista huolimatta oli turvallinen.

Haastattelimme kolmea Blokeilla molempina päivinä käynyttä norssilaista.

Kukan oli perjantain paras esiintyjä?
1. JVG ja Nikke Ankara 2. Wiz Khalifa3. Migos ja Skepta

Kuka oli lauantain paras esiintyjä?
1. Eveliina 2. Reino Nordin 3. Mauno Gang

Mikä lavoista oli paras ja mikä huonoin?
1. Teltta paras, Street huonoin 2. Teltta paras, Street huonoin
3. Päälava paras, Street huonoin

Oliko jokin artisteista pettymys? Jos oli, kuka?
1. Lil Wayne 2. Arttu Lindeman 3. Migos

Kuva: Petri Anttila

Eka päivä

Noin tuhannen päivän urakka alkaa päivästä numero yksi. Norssin lukiossa valkolakin metsästykseen osallistuu jälleen uusi innokas joukko. Opettajat esittäytyivät ja tutorit ottivat ensimmäisen 365 päivän kokemuksella kopin tulokkaista. Tervetuloa lukioon vuosikurssi 2017!